در فیلم کُنج میبینیم که پروژههای انبوهسازی مسکن دولتی در سراسر جهان همواره با حاشیهها و انتقادات زیادی از طرف کارشناسان امور شهری همراه بودهاند. در کشور ما، پروژه سراسری مسکن مهر، که در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد کلید خورد، شناختهشدهترین و بحثبرانگیزترین این پروژهها بوده است.
دوربین فیلم «کنج» به سایت مسکن مهر نجف آباد یاسوج رفته و تصویری از دشواریهای زندگی ساکنین آن را ثبت کرده است. یکی از مدیران دولتی، وجود خیابان عریض، درمانگاه و داروخانه را نشانهی استانداردبودن این پروژه میخواند، اما ساکنان از دورافتاده بودنشان نسبت به شهر، عدم وجود حس تعلق و امنیت، وجود فضاهای جرمخیز، عدم امکان انجام فعالیتهای کوچک اقتصادی، و نبود فضاهای روانی مناسب برای اوقات فراغت فرزندانشان میگویند.
تفاوت این دو نگاه در یک چیز است: بیتوجهی به «فردیت» انسان و نیازهای روحیاش، در هنگام تعریف و طراحی چنین پروژههایی. پروژههایی که صرفاً «ارزان بودن» را هدف قرار دادهاند تا سرپناهی برای آدمهای قانع و مستضعف باشند. آدمهایی که انگار قناعت و کمتوانی مالیشان باعث شده تا نیازهای روحی ایشان، نادیده گرفته شود. اما آیا این سرپناه، «خانه» نیز محسوب میشود؟
این سوالی است که فیلم مستند «کنج» به سراغ آن رفته و ضمن طرح موضوع، تلاش کرده تا با جلب توجه مسئولین به برخی از این موضوعات، شاید کمکی به حل بعضی از آنها کرده باشد.
کارگردان: اردوان زینی سوق برخاسته از استان کهگیلویه و بویراحمد است و در صحبتها و نوشتههایش فراوان از همشهریاش، حسین پناهی یاد میکند. فیلم مستند «پندوم» و فیلمهای کوتاه «دوربین فرانسوی» و «شامیر» از ساختههای قبلی اوست.
کارگردان: اردوان زینی سوق
تولید سال ۱۴۰۲
مدت زمان: ۴۳ دقیقه
بخش مسابقه ملی- فیلمهای نیمه بلند «هفدهمین جشنواره سینما حقیقت» ۱۴۰۲
*
اهمیت: آسیبشناسی مسائل و مشکلات اساسی شهرسازی، در پروژهی مسکن مهر نجف آباد یاسوج، کهگیلویه و بویراحمد
جذابیت: فیلم چند سکانس سینمایی ِ تاثیرگذار و مرتبط با تم فیلم دارد؛ از جمله سکانس دیدار دختربچه با مادربزرگش در روستا و همچنین سکانسهای گفتگو با ساکنین از پشت پنجرهی واحدها.
*