تیم ملی والیبال ایران از نیمهی دهه ۱۳۸۰ به بعد، به پدیدهای بیش از یک تیم ورزشی بدل شد و در سایهی برنامهریزی و مدیریت شایسته، نوجوانانی با استعدادهایی درخشان در این رشته شناسایی شده و پرورش یافتند، که در نوجوانی به قهرمانی جهان (اولین مقام جهانی تاریخ ورزش ایران در یک رشته تیمی) و در بزرگسالی به موفقیتهای خیرهکننده رسیدند و والیبال را بدل به نمادی از غرور ملی کردند. در هنگام مسابقات ایشان، چشم همه، حتا کسانی که به طور معمول بیننده و پیگیر رقابتهای ورزشی نبودند، با اشتیاق به صفحه تلویزیون دوخته میشد و مردم، اوج هیجان و غرور و شادمانی جمعی را همراه با این تیم تجربه میکردند.
«رویای بزرگ» روایت آغاز این رویاپردازی، پرورش دادن و به نتیجهرساندن آن است. در فیلم خاطره جالبی از مرحوم غفوری فرد نقل می شود که در دیدار آنها از کوبا، چگونه فیدل کاسترو دست به تحقیر والیبالیستهای ایرانی زد و همین ماجرا، سرآغاز شکلگیری ارادهای قوی برای دادن پاسخی درخور به این تحقیر شد.
احسان مشکور در فیلم خود به سراغ چند نفر از مشهورترین این بازیکنان، مثل مهدی مهدوی، فرهاد قائمی، فرهاد ظریف و محمد موسوی؛ و همچنین چهرههای دیگری مثل کیومرث کرده (گزارشگر مشهور مسابقات والیبال) و محمدرضا داورزنی (رییس فدراسیون والیبال) رفته و خاطرات آنها را از آن دوران ثبت کرده است.
«رویای بزرگ» ساختاری تلویزیونی دارد و از ترکیب مصاحبهها با تصاویری از مسابقات قدیمی شکل گرفته. تصاویر مسابقات عمدتاً همان تصاویر دوربینهای رسمی هستند و جای خالی تصاویر حاشیهای مربوط به دوربینهای غیررسمی در فیلم حس میشود. با این وجود گردآوری مجموعهای اینچنین از دورانی طلایی و تماشای آن، برای علاقمندان به موضوع بسیار جذاب و به یادماندنی خواهد بود.
فیلم خواسته یا ناخواسته در ستایش مدیریت مسئول و شایسته سالار است و همچنین به نوعی به مرحوم محمدرضا یزدانی خرم ادای دین کرده، رییس پیشین فدراسیون والیبال و کسی که نقشی کلیدی در موفقیت و درخشش رویایی والیبال ایران داشت. احسان مشکور در «رویای بزرگ»، داستان والیبال ایران را با همان نسل و دوران طلایی به پایان میرساند و به سقوط تاسفبار این تیم در سالهای اخیر اشارهای نمیکند، تا بیننده با خاطرهای خوش و حالی نوستالژیک تماشای فیلم را به پایان برساند.
کارگردان رویای بزرگ: احسان مشکور، پس از چند مستند کوتاه، فیلم مستند «عملیات دماوند» را ساخت که در شانزدهمین جشنواره سینما حقیقت برنده جایزه بخش «شهید آوینی» شد.
کارگردان: احسان مشکور
تولید سال ۱۴۰۲
مدت زمان: ۷۳ دقیقه
بخش مسابقه ملی- فیلمهای بلند “هفدهمین جشنواره سینما حقیقت “۱۴۰۲
*
اهمیت: یادآوری این که مدیریت درست و مسئول، چگونه میتواند کاری کند که «غرور ملی» شکل بگیرد.
جذابیت: تجدید خاطره با نسل طلایی والیبال ایران و تماشای لحظات به یادماندنی مسابقات آنها، از قهرمانی نوجوانان جهان در نیمهی دهه ۱۳۸۰، تا صعود به المپیک ریو در نیمهی دهه ۱۳۹۰- خاطره حسن غفوری فرد از برخورد تحقیرآمیز فیدل کاسترو، رهبر کوبا، با والیبال ایران
*