بلاگ هاشور

نقد مستند جزیره ماهی – روایت ابعادی تکان‌دهنده از عملیات کربلای چهار

نقد مستند جزیره ماهی 04
جزیره‎‌ی ماهی (رضا اعظمیان- ۱۳۹۹):

در "کربلای ۴" چه گذشت؟

محسن رضایی در دی ماه ۱۳۹۷ در توییتر نوشت که «عملیات کربلای ۴» (در جنگ تحمیلی ایران و عراق) برای فریب دشمن انجام شد. اگر تحلیل‎گر تاریخی در فهم آن فریب بخورد، پس وای به حال نوشته های او». این توییت، که در سی و دومین سالگرد آن عملیات منتشر می‎‌شد، جنجال زیادی پیدا کرد و بسیاری بر آقای رضایی (که در زمان آن عملیات فرمانده کل سپاه پاسداران بود) تاختند.

در «کربلای 4» چه گذشت؟

عملیات کربلای ۴ عملیاتی بود که با شکل «تهاجمی» و با هدف نهایی فتح شهر بصره در جنوب عراق طراحی شده بود و در شب ۳ دی ۱۳۶۵ اجرا شد. قرار بود نخست گردان‎‌های غواص در تاریکی شب از اروندرود (شط العرب) عبور کنند و پس از پاکسازی خطوط عراقی‎‌ها در آن سوی رودخانه توسط آن‎ها، سایر نیروها از پشت سر وارد عمل شده و بخش اصلی عملیات را اجرا نمایند.

نقد مستند جزیره ماهی 02

آن‎چه تقریباً در تمام منابع به یک شکل ذکر شده، آن است که جزییات این عملیات از قبل لو رفته بود و نیروهای عراقی آمادگی کامل برای مواجهه با سربازان ایرانی را داشته‎‌اند. با شروع عملیات و غافلگیری نیروهای ایرانی، نوعی ناهماهنگی در تصمیم‎‌گیری میان فرماندهی نیروهای ایران اتفاق می‌‎افتد و با وجود گزارش‌‎هایی که از شرایط بد خط مقدم عملیات به مقر فرماندهی می‎‌رسید، اجازه توقف عملیات صادر نشد، اما در نهایت با توجه به تلفات گسترده نیروهای ایران، عملیات پس از ۲۶ ساعت متوقف شد.

رضا اعظمیان:

کارگردانی که در کربلای ۴ جنگید

تولید فیلم مستند «جزیره ماهی» (که عنوان آن، اشاره به نام یکی از جزایر کوچک روی اروندرود/شط العرب دارد که یکی از محل‎ه‌ای درگیری در آن عملیات بود)، بر اساس اطلاعات مندرج در تیتراژ فیلم از اسفند ۱۳۹۷ آغاز شده. بنابراین هر چند که در فیلم اشاره‎ای به این موضوع نشده است، اما بدون شک توییت محسن رضایی (در دی ۱۳۹۷) و بحث‎‌هایی که پس از آن میان سیاستمداران و فرماندهان سپاه و ارتش درباره عملیات کربلای ۴ به راه افتاد، در شکل‎‌گیری و تولید این فیلم تاثیرگذار بوده است.

نقد مستند جزیره ماهی 03

رضا اعظمیان، کارگردان فیلم، متولد ۱۳۴۱ اصفهان است و چندین فیلم کوتاه و نیمه بلند، و فیلم‎‌های بلند «مرزی برای زندگی» (۱۳۸۳) «ارابه مرگ» (۱۳۸۵» «کارناوال مرگ» (۱۳۸۷) و «دلتنگی‎‌های عاشقانه» (۱۳۹۱) را در کارنامه‌‎اش دارد، که همه آن‎ها به نوعی در ژانر سینمای دفاع مقدس قرار می‎‌گیرند (۲). او، که خود به عنوان رزمنده‎‌ی «لشگر ۱۴ امام حسین»، در عملیات کربلای ۴ حاضر بوده، در «جزیره ماهی» به سراغ برخی فرماندهان و مسئولین، رزمندگان و همچنین غواصان همان لشگر و لشگرهای دیگر که در آن عملیات حاضر بوده‌‎اند رفته و روایت آنان را از آن چه که در کربلای ۴ گذشت به تصویر کشیده است.

نقد مستند جزیره ماهی07

«جزیره ماهی» فیلمی مصاحبه محور است، که با مقدار اندکی تصاویر آرشیوی و انیمیشن ساده‌‎ای از نقشه‎‌ی موقعیت منطقه‎‌ی عملیات همراه شده است. اما اساس فیلم بر مصاحبه‎‌هاست –که غالباً با کادرهای تلویزیونی گرفته شده‌‎اند- و تمرکز کارگردان بر محتوای موضوع خود و آن تاریخ شفاهی است که بازماندگان عملیات کربلای ۴ آن را روایت می‎‌کنند.

در «کربلای 4» چه گذشت؟04

نحوه‌‎ی چینش صحبت‎‌ها و تدوین فیلم، موضع انتقادی کارگردان را در قبال آن چه در عملیات کربلای ۴ گذشت، مشخص می‌‎کند: نگرانی ِ قرارگاه عملیاتی از «پشتیبانی نشدن» و شنیدن پاسخ: «به شما ربطی ندارد» از فرماندهان ارشد، عدم توجه به گزارش‌‎های مربوط به لورفتن عملیات قبل از آغاز آن، تاخیر فراوان در پشتیبانی از نیروهای خط‎‌شکن و تنهاماندن آن‎ها در میان دشمن، برخی گزارش‎‌های نادرست مبنی بر «مرتب بودن همه چیز» در خط مقدم و عدم توجه فرماندهی کل به گزارش‌‎های مربوط به وضعیت بحرانی نیروهای حاضر و عدم صدور اجازه‌‎ی بازگشت، و حتا دستور ارسال گردان‎‌‌های دیگری به آن وضعیت بحرانی، و در نهایت مشاهداتی از انبوه جنازه‌‎های رهاشده‎‌‌ی شهدای عملیات؛ بخشی از روایت‎‌های تلخ و دردناکی است که از زبان بازماندگان عملیات کربلای ۴ در مستند «جزیره ماهی» می‎‌شنویم.

«جزیره ماهی» به جای «فریب و بی تدبیری»

رضا اعظمیان در دی ماه سال ۱۴۰۱ در مصاحبه با خبرگزاری مهر (۳) گفت که نام فیلم در ابتدا «فریب و بی تدبیری» بوده، اما وقتی قرار می شود که فیلم در «جشنواره سینما حقیقت» به نمایش درآید، «به توصیه مدیران» به «جزیره ماهی» تغییر می‌‎یابد.
او در همین مصاحبه می‎‌گوید: «تمام حرف‌هایی که در فیلم مستند «جزیره ماهی» به آن اشاره می‌شود در کتاب‌هایی که در مورد عملیات کربلای ۴ بر اساس مستندات ضبط شده راویان جنگ در مرکز مطالعات و اسناد دفاع مقدس به چاپ رسیده، موجود است. اگر مردم ایران اهل مطالعه بودند بی‌شک برخی از فرماندهان شاخص آن سال‌ها بعد از حدود سی و دو-سه سال به راحتی نمی‌توانستند با تحریف عملیات کربلای ۴ آن را یک «عملیات فریب» عنوان کند.»

نقد مستند جزیره ماهی 03

رضا اعظمیان سپس در این مصاحبه ملاقاتش با محسن رضایی و صحبت با او درباره‌‎ی فیلمش را روایت می‎‌کند (آقای رضایی در خود فیلم حضور ندارد). او همچنین می‎‌گوید که قبل از اکران فیلم در جشنواره، از او می‎‌خواهند که پلانی را حذف کند که با مقاومت او روبرو می‌‎شود. «جزیره ماهی» در نهایت در چهاردهمین دوره جشنواره سینما حقیقت در بخش «شهید آوینی» به نمایش درآمد و برنده‌‎ی جایزه ویژه‌‎ی این بخش شد.

یکی از نقاط تراژیک جنگ تحمیلی

در سال ۱۳۹۴، حدود ۳۰ سال پس از عملیات کربلای ۴، کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح ایران اعلام کرد که اجساد ۱۷۵ غواص ایرانی، که در آن عملیات مفقودالاثر شده بودند را در عراق کشف کرده است. فرمانده این ستاد اعلام کرد که برخی اجساد کشف‎‌شده دستانشان بسته بوده و دارای هیچ جراحتی نبوده‌‎اند و معنی این حالت این بوده که نیروهای عراقی آن‎ها را زنده به گور کرده‌‎اند. کشف این اجساد، احساسات فراوانی را در جامعه برانگیخت و توجه عمومی به آن چه در عملیات کربلای ۴ رخ داده بود، بیشتر از قبل شد.

نقد مستند جزیره ماهی 05

برای رضا اعظمیان، و تمام آن دیگرانی که آن عملیات (و رویدادهای مشابه) را از نزدیک تجربه کرده و دوستان و یارانشان را در آن به شکلی تراژیک از دست دادند، مشاهده‌‎ی ارائه‌‎ی روایتی نادرست و شعاری از مجموعه‌‎ای از ناهماهنگی‎‌ها، برنامه‌‎ریزی‎‌های غلط، ساده‎‌انگاری‎‌ها، عدم واقع‎‌بینی و ضعف در مدیریت شرایط بحرانی، و تمام آن چه که به نتایجی مثل عملیات کربلای ۴ در جنگ تحمیلی با عراق منتج شد، قطعاً دشوار است.

نقد مستند جزیره ماهی 06

ساخته‎‌شدن فیلمی مثل «جزیره ماهی» هم از همین دشواری می‎‌آید. کالبدشکافی وقایع و ثبت ناگفته‎‌های بی‎‌واسطه و مستقل از روایت‎‌های رسمی از نقاط خاکستری و ویژه و مبهم تاریخ معاصر ایران مهم است و حاکمیت نیز، مهم‎تر از فستیوال‎‌ها و جایزه دادن‎‌‌ها، کاش ظرفیت بالاتری برای پذیرش آثاری این چنین در خود ایجاد کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *