News, بلاگ هاشور, گزارش

تخلیه تهران، خشکسالی و سینمای مستند/ پیشنهاد تماشای دو فیلم

احمدی‌نژاد، تخلیه تهران، خشکسالی و سینمای مستند/ پیشنهاد تماشای دو فیلم

مستندهای «گریز از مرکز» (فریده صارمی) و «اوسیا» (علیرضا دهقان) با نقد سیاست‌گذاری‌های دولتی به بحران‌هایی اشاره می‌کنند که زندگی ایرانیان را درگیر کرده است.

 

به گزارش هاشورنیوز به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، فریده صارمی در مستند «گریز از مرکز» در قالب یک مستند گزارشی و تحلیلی یکی از پرونده‌های مهم و اساسی دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد را ثبت کرده است. در دوران ریاست بقایی بر سازمان میراث فرهنگی، دولت ایده خروج سازمان‌ها از تهران را مطرح کرد. حمید بقایی نخستین رئیس سازمانی بود که این مصوبه را لازم‌الاجرا دانست. «گریز از مرکز» شرح این تصمیم نابخردانه، کوچ اجباری کارمندان تهرانی به شیراز و اصفهان و ثبت بی‌حاصلی این سفر و بازگشت دوباره سازمان میراث فرهنگی به تهران است.

فریده صارمی مانند یک خبرنگار زبده و یک کارشناس دلسوز، مراحل این بحران را بررسی کرده است. این بحران زندگی بیش از ۱۰۰ کارمند و خانواده‌هایشان را تحت تأثیر قرار داد. صارمی از صداها، تصاویر و مکالمات بقایی با کارمندان استفاده کرده و فیلمی ساخته که هم جذاب و مخاطب‌پسند است، هم انتقادی. «گریز از مرکز» با اشاره به جزئیات و اسناد قانونی، عملکرد دولت احمدی‌نژاد در این رخداد را زیر سؤال می‌برد. فیلم همچنین تصمیم‌های یک‌شبه و بدون کارشناسی را نقد می‌کند.

احمدی‌نژاد، تخلیه تهران، خشکسالی و سینمای مستند/ پیشنهاد تماشای دو فیلم

«گریز از مرکز» سندی از یک دوره سیاسی و اجتماعی مهم در ایران معاصر است. حالا و پس از گذشت بیش از یک دهه از آن روزها، عجز کارمندان از جدایی ناخواسته از خانواده، گریه زنان در جلسه با مدیران سازمان و استیصال خانمی که مقابل دوربین نشسته، درک می‌شود. صارمی در کنار روایت این پرونده که هرگز به آن رسیدگی قانونی نشد، به زندگی مهاجرانی پرداخته که خودخواسته فضای شهر را ترک کرده و به شهرستان مهاجرت کرده‌اند.

فیلم علاوه بر ترویج مهاجرت آگاهانه و انتخاب درست زندگی در طبیعت به جای دفن شدن در شهر دودزده تهران، تماشاگر را متوجه این نکته می‌کند که برخی تصمیم‌گیری‌ها از جانب دولت چقدر خام، احساسی و بدون کارشناسی درست است. «گریز از مرکز» سندی است از کوچ اجباری کارمندان تهرانی، استخدام ۵۰۰ نفر از شهرهای دیگر در تهران و روزگاری که ایرانیان فراموش نخواهند کرد.

«گریز از مرکز» تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی در پلتفرم هاشور قابل تماشاست.

برای تماشای مستند «گریز از مرکز» در هاشور کلیک کنید.

شورای شهر زارچ و آلودگی آب قنات

علیرضا دهقان در مستند «اوسیا» تعصب و مهرش به سرزمین مادری را با بررسی یک بحران پیوند زده است. او هم مانند صارمی در قالب یک خبرنگار حقیقت‌یاب عمل کرده و با بررسی خشکسالی در یزد، موضوع آلودگی آب قنات زارچ را بررسی کرده است.

فیلمبرداری خوب، روایت صریح، جست‌وجوی سنجیده و ثبت مدارک و نشانه‌ها، «اوسیا» را به گزارشی قابل استناد از یک موقعیت ویژه تبدیل کرده است. فیلمساز ناکارآمدی مدیران و بی‌علاقگی مسئولان برای حل مسائل محیط‌زیستی و شهری را به تصویر کشیده است. او با سماجت، مدارک و اسناد آلودگی آب را همراه شخصیت اصلی که یک مقنی است، ثبت و جمع‌آوری کرده است.

احمدی‌نژاد، تخلیه تهران، خشکسالی و سینمای مستند/ پیشنهاد تماشای دو فیلم

«اوسیا» یک مستند کوتاه ۳۰ دقیقه‌ای است. فیلمساز در پایان فیلم به آنچه می‌خواسته دست یافته است. اگرچه مشکل احیای قنات حل نمی‌شود، اما او استیصال اعضای شورای شهر و مدیران شهری زارچ در حل بحران را ثبت کرده است. دهقان موانع حل مشکلات شهری و زیست‌محیطی را در فیلم آورده و به سادگی از کنار آنها عبور نکرده است.

شخصیت جذاب مقنی که عشقی تمام‌نشدنی به شهر و قنات دارد، کوشش او برای اثبات آلودگی آب قنات به دلیل پسماندهای بیمارستانی و امید و ناامیدی او که بخشی از فرایند جست‌وجویش با فیلمساز است، به فیلم حلاوت داده است. در این مستند هم اشاره می‌شود که محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور وقت، برای احیای قنات زارچ بودجه‌ای مصوب کرده که هرگز به دست مسئولان استانی و شهری نرسیده است.

با توجه به تداوم روند خشکسالی از دهه ۹۰ تا امروز، «اوسیا» هشدار و یک زنگ خطر زودهنگام بر فاجعه‌ای بوده که امروز پایتخت و بسیاری از شهرهای ایران را در خود بلعیده است.

«اوسیا» تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی و در پلتفرم هاشور در دسترس است.

برای تماشای مستند «اوسیا» در هاشور کلیک کنید.

 

منبع:خبرگزاری خبرآنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *